Kikki – Portratt i Goteborgs Posten 2010

TOP del.icio.us

Kikki

Kikki Rusth hade förälskat sig i tango och åkte till Buenos Aires på vinst och förlust. Nu har hon varit där i tio år och är producent för en omtyckt tangoshow.

Det är lördagkväll och Kikki Rusths lägenhet i stadsdelen Palermo i centrala Buenos Aires fylls med folk som delar hennes stora passion i livet, att dansa tango. Innanför hallen finns en stor sal där gästerna, som kommer från världens alla hörn, dansar till bedårande argentinsk musik. Det har varit en internationell tangofestival i stan och alla som har deltagit i de kurser Kikki organiserar i lägenheten, eller The Studio som de kallar den, är inbjudna tillsammans med andra vänner.

Det är en fantastisk lägenhet. Jag och Eduardo letade länge innan vi hittade, säger Kikki.

Det är Eduardo Saucedo som är lärare för de flesta kurser som hålls i The Studio. Han har är också frontman i Kikks tangoshow tillsammans med partnern Marisa Quiroga. Showen, ”La Noche Ideal”, visas varje torsdagkväll på en kombinerad tangoklubb och restaurang. Kikki är producent.

Det som intresserar mig nu är att skapa möjligheter för andra att uttrycka sig, säger hon.

Kikki upptäckte tangon när hon bodde på en ö utanför Vancouver på den kanadensiska västkusten. Hon gick en helgkurs i tango och sedan rullade allt på av bara farten. Efter en skilsmässa och eftar att barnen flyttat ut åkte hon ner till  Buenos Aires.

Jag satte mig på ett flygplan och tänkte att nu åker jag till mecka. Man måste åka till epicentrum för att fullt ut förstå något och tango kommer ju från Argentina, säger Kikki och fortsätter:

Jag kände mig hemma direkt. Både med folket och arkitekturen.

Men det var tangon som hade dragit henne till Buenos Aires. Vad är det då som är så speciellt med tango?

När du dansar tango är du alltid hjärta mot hjärta med din partner. Du är alltid mycket nära din partner och du kommunicerar utan ord bortom det rationella och logiska. Du kan uttrycka alla dina känslor och begär i dansen.

Det tog ett tag för Kikki att komma in i Buenos Aires tangovärld. När hon kom hit för tio år sedan var tangoklubbarna fortfarande mycket mer traditionella till skillnad från i dag då många andra utlänningar i likhet med Kikki har flyttat hit för att dansa. Tangon är nämligen omgärdad med mer eller mindre tydliga regler och traditioner. Bland annat sker mycket kommunikation med ögonen.

När man till exempel bjuder upp någon går man aldrig fram till bordet. Det är mannen som bjuder och kvinnan som säger ja eller nej, men det är helt språk. När man förstår det är som att ett draperi dras åt sidan.

Kikki lämnade Sverige redan strax efter att hon hade gått ut skolan. Det var i ”flower power”-tiden som hon uttrycker det själv och efter en tids kringflackande hamnade hon i Schweiz några år.

– Det var på den tiden det var enkelt att bara resa ut och upptäcka världen. Jag åkte ut på ett äventyr.

Efter Schweiz gick resan över Atlanten till Toronto på Kanadas östkust och när hon tröttnade på att leva i storstaden sökte hon jobb i ett litet samhälle på Baffin Island uppe i den arktiska tundran. Baffin Island ligger på samma breddgrad som Grönland.

Det är fantastiskt vackert där, säger Kikki.

Större delen av året ligger isen och det enda sättet att ta sig till eller från ön är med flyg. Det innebär  att invånarna handlar basmat för ett år i taget under den tid då båtarna kan ta sig fram.

Man beställde vad man ville ha och lade sedan allt i ett stort skafferi som fanns i varje hus, säger Kikki och berättar att tidvattnet gjorde att alla varor lades på pråmar som sjönk ner till havsbottnen när det var ebb och man kunde hämta varorna med bilar.

Livet på Baffin Island var naturligtvis isolerat liv. När Kikki flyttade dit hade samhället precis fått satellitsänd TV. Innan dess brukade tv-programmen skickas inspelade med postflyget och invånarna fick titta på dem med en veckas eftersläpning.

När man är på en sådan plats med få människor blir skillnader inte lika viktiga. Det är en väldig skillnad från här i Buenos Aires där man umgås med människor som har liknande intressen.

Kikki träffade en man på Baffin Island och fick två barn med honom. Efter fem år flyttade de tvärs över den amerikanska kontinenten till en ö utanför Vancouver på Kanadas östkust. Hennes mans föräldrar hade haft ett hus där och när de avled köpte Kikki och hennes man in i huset. Även där var naturen fantastisk.

Det var paradiset på jorden. Det var mycket bra klimat och det fanns ett rikt djurliv. Man såg valar, sälar och örnar.

Det var alltså där intresset för tangon så småningom väcktes.

Det var precis rätt tid i mitt liv, allt handlar om timing, säger Kikki.

Kikki besöker Sverige regelbundet, men med undantag för ett år när barnen var små har hon inte varit bosatt i Sverige sedan hon gav sig ut på sin första resa.

Det är mycket i den svenska kulturen som har blivit främmande för mig. Jag har levt större delen av mitt liv utomlands. Men jag kan längta efter landskapet på den svenska västkusten.

Fakta:

Namn: Kikki Rusth.

Bor: Buenos Aires, Argentina.

Familj: Två söner och barnbarn i Kanada.

Ålder: ”Jag lever utanför min ålder.”

Gör: Producent för tangoshow. Stadsguide i Buenos Aires.

Intressen: Det finns inte tid till annat än tango.

Artikel i Goteborgs Posten 2010 av Carl Magnus Hoglund